20 lecie Współpracy Cywilno-Wojskowej w Siłach Zbrojnych RP

W lipcu 2023 w Centrum Kongresowym Targi Kielce S.A. odbyły się uroczyste obchody 20-lecia Współpracy Cywilno-Wojskowej w Siłach Zbrojnych RP. Organizatorem uroczystych obchodów było Centrum Przygotowań do Misji Zagranicznych w Kielcach.

Centrum Przygotowań do Misji Zagranicznych w Kielcach to jednostka, która oprócz przygotowania żołnierzy i personelu wojskowego do realizacji zadań w ramach misji poza granicami państwa jest kolebką współpracy cywilno-wojskowej w Siłach Zbrojnych RP.

W uroczystości wzięli udział parlamentarzyści, przedstawiciele władz ziemi świętokrzyskiej, służb mundurowych, dowódcy Rodzajów Wojsk oraz przedstawiciele jednostek i instytucji wojskowych, międzynarodowych jednostek #CIMIC, a także byli i obecni żołnierze CIMIC - Civil and Military Cooperation.

„Współczesne konflikty pokazały, że nawiązanie porozumienia ze społeczeństwem i jego przychylne nastawienie do prowadzonych działań militarnych decyduje o powodzeniu całej operacji” – zaznaczył podczas przemówienia Komendant CPdMZ, płk Adam Włoczewski.

Jesteśmy dumni, iż w woj. świętokrzyskim współpraca wojska z układem pozamilitarnym odbywa się również bardzo intensywnie na płaszczyźnie działań z organizacjami pozarządowymi - PASSA jako pozarządowa organizacja proobronna współpracuje ściśle z CPdMZ w Kielcach w zakresie realizacji projektów proobronnych. Podczas obchodów Prezes Stowarzyszenia Katarzyna Banasik odebrała podziękowania za dotychczasową współpracę oraz pomoc w organizacji jubileuszu.

Gratulujemy Centrum Przygotowań do Misji Zagranicznych w Kielcach organizacji wspaniałej i bardzo wzruszającej uroczystości!!!!