Program bezpieczna szkoła

Co robić, gdy staniemy się uczestnikami napadu dokonywanego przez zdesperowanego zabójcę? Masakry dokonywane na dzieciach i nauczycielach w szkołach na terenie Stanów Zjednoczonych, zamachy terrorystyczne w Europie, a także ostatnie ataki nożowników w Polsce każą nam podjąć dyskusję ten temat. Takie zbrodnie zdarzają się coraz częściej, musimy więc wiedzieć, jak postępować, gdyby do nich doszło w naszym życiu. Chociaż w polskich szkołach takie wydarzenia jeszcze nie miały miejsca, zagrożenie jest coraz bardziej prawdopodobne. Szkoła jest miejscem o dużym skupisku ludności - pożądanym miejscem ataku, ze względu na długo utrzymujące się psychologiczne skutki zamachu.

Poniżej przedstawiamy zarys programu szkolenia z zakresu procedur działania w sytuacjach kryzysowych w placówce oświatowej.

CEL SZKOLENIA: poruszenie tematu bezpieczeństwa; zwiększenie świadomości zagrożeń w środowisku szkolnym; zwrócenie uwagi i nauczenie, w jaki sposób można rozpoznawać zagrożenie, prowadzić rozmowę z agresorem, bronić się i wołać o pomoc w sytuacji niebezpiecznej.

Program:

1. Ocena sytuacji dotyczącej zagrożenia atakiem napastnika
  2. Rozpoznawanie i unikanie zagrożeń.
  3. Wskazanie sytuacji niebezpiecznych, motywów działania napastników.
  4. Przygotowanie psychiczne do sytuacji w czasie zagrożenia i dużego stresu
  5. Właściwa reakcja psychiczna na agresję - przejmowanie kontroli nad zachowaniem napastnika
  6. Procedury działania w sytuacji wtargnięcia do szkoły napastnika
  7. Bezpieczne poruszanie się w miejscach publicznych
  8. Wykorzystanie i dostosowanie do sytuacji zagrożenia swoich umiejętności samoobrony
  9. Trening praktycznych umiejętności samoobrony w oparciu o działania prewencyjne
  10. Zasady współdziałania ze służbami ratunkowymi

Wdrażamy procedurę STOP:  STOP - THINK - OBSERVE - PLAN!

Naszym celem jest  zbudowanie w uczestnikach zajęć umiejętności radzenia sobie w stresowych sytuacjach. Chcemy pokazać, jakie symptomy poprzedzają ewentualny akt agresji i jak temu zapobiegać, nauczyć je przełamania pewnej bariery, powiedzenia jasnego i stanowczego NIE dla agresora.