Szkolenia dla nauczycieli

Zapraszamy wszystkich pracowników oświaty do zapoznania się z naszą ofertą dotyczącą bezpieczeństwa, przeciwdziałania narkomanii i agresji w szkołach.

Od nauczycieli w obecnym okresie oczekuje się coraz większych kompetencji  również w zakresie zarezerwowanym dla innych zawodów takich jak znajomość przepisów prawnych, umiejętność radzenia sobie w kryzysowych sytuacjach, zarówno intelektualnie jaki i fizycznie. Aby móc sprostać tym wyzwaniom zorganizowaliśmy cykl szkoleń poświęconych przeciwdziałaniu realnym zagrożeniom, jakie mogą spotkać nauczycieli w sytuacjach życia codziennego.

CEL SZKOLENIA DLA NAUCZYCIELI

Szkolenie uczy prawidłowo oceniać sytuację, rozpoznawać emocje ucznia, daje wiedzę jak go wyciszyć i uspokoić – wreszcie pozwala uniknąć ataku agresji. Omówienie procedur postępowania nauczycieli i metod współpracy z policją w sytuacjach związanych ze zjawiskami agresji i przemocy w szkole.

Bezpieczeństwo w placówce oświatowej

• Profilaktyka zagrożeń - och rozpoznawanie oraz umiejętność radzenia sobie ze stresem w sytuacji zagrożenia
  • Procedury postępowania w sytuacji zagrożeń dużej wagi - "uzbrojony napastnik", "podłożenie ładunku bombowego"
  • Rola nauczyciela w sytuacjach "active shooter" i zagrożenia atakiem terrorystycznym
  • Skuteczne metody i środki zabezpieczenia placówki oświatowej przed wtargnięciem osób niepowołanych do obiektu - w zakresie przeciwdziałania przestępczości
  • Podstawowe elementy samoobrony

Profilaktyka uzależnień

• Zajęcia warsztatowo wykładowe pt. „Jak rozpoznać, że uczeń bierze narkotyki, dopalacze i inne środki odurzające”
  • podstawowa wiedza o środkach odurzających; prezentacja akcesoriów służących do używania narkotyków, objaśnienie działania testów, omówienie symptomów wskazujących na kontakt nastolatka z narkotykiem
  • Zajęcia wykładowo-warsztatowe pt., „Co robić, gdy uczeń bierze środki odurzające - podstawowe interwencje pedagogiczne i prawne, sposoby obrony przed agresją
  • Szkolenie pt. - „Przyczyny i mechanizmy zachowań agresywnych wśród młodzieży oraz strategie zaradcze: długofalowe i interwencyjne”.

Nasza propozycja szkoleniowa ma podnieść profesjonalizm, efektywność, doskonalenie organizacji i metodyki pracy, ale przede wszystkim bezpieczeństwo uczniów i nauczycieli.

Współpraca z ekspertami i specjalistami

Nasze szkolenia realizowane są przy ścisłej współpracy z ekspertami z różnych dziedzin - od specjalistów ds. bezpieczeństwa, przez psychologów, aż po doświadczonych pedagogów i mediatorów. Dzięki temu zapewniamy kompleksowe podejście do każdego z omawianych tematów. Współpracujemy również z funkcjonariuszami służb porządkowych i ratowniczych, którzy przekazują swoją wiedzę i doświadczenie w kontekście procedur bezpieczeństwa oraz radzenia sobie w sytuacjach kryzysowych. Daje to nauczycielom unikalną możliwość zdobycia praktycznych umiejętności, które mogą być kluczowe w ochronie zdrowia i życia uczniów.

Znaczenie edukacji w zakresie profilaktyki uzależnień i agresji

W kontekście profilaktyki uzależnień i agresji nasze szkolenia koncentrują się na zapewnieniu nauczycielom nie tylko wiedzy teoretycznej, ale również praktycznych narzędzi do identyfikacji i interwencji. Podkreślamy znaczenie wczesnego rozpoznawania sygnałów ostrzegawczych oraz budowania relacji opartych na zaufaniu i zrozumieniu między nauczycielem a uczniem. Szczególną uwagę przykładamy do metod radzenia sobie z zachowaniami agresywnymi, zarówno w odniesieniu do interwencji doraźnych, jak i długofalowych strategii prewencyjnych. Edukacja w tym zakresie jest kluczowa dla stworzenia bezpiecznego i zdrowego środowiska edukacyjnego, które sprzyja rozwojowi każdego ucznia.

Personalizacja szkoleń i wsparcie po kursie

Zdajemy sobie sprawę, że potrzeby każdej szkoły i każdego nauczyciela mogą być inne. Dlatego oferujemy możliwość personalizacji szkoleń, dostosowując je do specyficznych wymagań i oczekiwań danej placówki. Ponadto, po zakończeniu szkoleń, uczestnicy wciąż mogą skorzystać z konsultacji, co umożliwia utrwalenie zdobytej wiedzy i umiejętności. W ten sposób gwarantujemy, że nasze szkolenia mają realny wpływ na poprawę jakości pracy nauczycieli i bezpieczeństwa w szkołach.

OFERUJEMY RÓWNIEŻ REALIZACJĘ WARSZTATÓW:

1. Mediacje - rozwiązywanie konfliktów w społeczności szkolnej
  2. System bezpieczeństwa ucznia w placówce oświatowej
  3. Mobbing w szkole
  4. Profilaktyka uzależnień
  5. Motywacja na proces uczenia się ucznia
  6. Protokołowanie posiedzeń rad pedagogicznych
  7. Coaching dla nauczycieli (coaching w edukacji)
  8. "Dłużej już tak nie mogę - syndrom wypalenia zawodowego nauczyciela"